Близо 20 000 души се очаква да протестират заради участието на Израел на финала на Евровизия

Финалът на песенния конкурс „Евровизия“ е тази вечер в шведския град Малмьо. Очакват се около 20 000 демонстранти да организират най-големия протест през тази седмица заради участието на Израел в конкурса, на фона на войната в Ивицата Газа. А днес холандският представител на конкурса беше дисквалифициран, във връзка с инцидент, който обаче, не е свързан с полемиката относно участието на Израел, а след инцидент с жена от продуцентския екип на шоуто.

Без инциденти приключиха демонстрациите в Малмьо, израелската изпълнителка – на финал
Израел се нарежда до Хърватия и Швейцария като един от фаворитите на букмейкърите за успех на Евровизия.

Песента Hurricane на израелската певица Еден Голан е адаптация на по-ранна версия, която е променена, след като организаторите на конкурса я обявяват за твърде политическа заради очевидните намеци за атаката на „Хамас“ на 7 октомври.

Песента вече предизвика полемика, като протестиращите призоваха Израел да бъде изключен от песенния конкурс заради войната в Ивицата Газа. Това не е първият случай, в който международен конфликт засенчва „Евровизия“.

Руският държавна телевизия беше изключена от Европейския съюз за радио и телевизия EBU след нахлуването в Украйна през 2022 г. Миналата година тя забрани на украинския президент Володимир Зеленски да отправи послание на Евровизия, за да защити неутралността на събитието.

Тази неутралност беше оспорена във вторник от шведския певец Ерик Сааде, който участва в първия полуфинал на конкурса с палестински шал на ръката. Два дни по-късно, синдикатите на белгийската обществена телевизия прекъснаха за кратко предаването на втория полуфинал на Евровизия, за да излъчат послание в подкрепа на палестинците.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Източник: bntnews.bg