Бивш словашки министър е подсъдим за възхвала на Русия

19

С ловашката прокуратура е повдигнала обвинение на бившия министър на правосъдието и бивш председател на Върховния съд Стефан Харабин за публикация във Фейсбук, в която се възхвалява нахлуването на Русия в Украйна.

Ден след като руските войски навлязоха в Украйна на 24 февруари 2022 г., Харабин написа във Facebook, че „би направил точно същото нещо като (руския президент Владимир) Путин“.

Зузана Дробова, говорителка на главната прокуратура в Словакия – съсед и поддръжник на Украйна – заяви пред АФП, че Харабин е обвинен в „клевета на нация, раса и убеждения и в подкрепа на престъпление“.

Тя отказа да предостави повече подробности, защото наказателното производство все още е в ход.

Вестник „Денник Н“ съобщи, че Харабин е заплашен от три години затвор, ако бъде признат за виновен.

То цитира Харабин, който заяви, че се „гордее“ с изявлението, което с готовност ще повтори, тъй като смята, че Русия действа в съответствие с международното право.

Във видеоинтервю, публикувано в YouTube, Харабин също така твърди, че задължение на Русия е да „ликвидира всички украински нацисти… които са убили 14 000 деца, жени и възрастни хора в Донбас от 2014 г. насам“.

Бивш комунист, 66-годишният служи като министър на правосъдието в първия кабинет на популисткия премиер Роберт Фицо през 2006-2009 г.

Твърди се, че по време на този мандат той е провел телефонен разговор с мафиотски бос и в рамките на два дни е уволнил седем ръководители на регионални съдилища, без да посочи причина.

Ярък критик на ЕС, Харабин също така е бил два мандата председател на Върховния съд и се кандидатира за президент на вота през 2019 г., спечелен от Зузана Чапутова, настоящия държавен глава.

Той неведнъж си е навличал критики за това, че споделя във Facebook фалшиви новини, свързани с мигрантите, и за това, че заклеймява санкциите на ЕС срещу Русия.

Словакия, страна от ЕС с население от 5,4 млн. души, е предоставила на Украйна значителна хуманитарна и военна помощ след нахлуването на Русия. 

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *