Бивш командир на „Вагнер“ е арестуван в Норвегия за опит да се върне в Русия

18

Н орвежката полиция арестува бивш командир от наемническата групировка „Вагнер“ по подозрения, че се е опитал нелегално да пресече границата с Русия, след като е кандидатствал за убежище в Норвегия по-рано тази година, съобщи днес адвокатът на задържания, цитиран от Ройтерс.

Бившият командир от „Вагнер“, Андрей Медведев, който избяга от Русия през януари през арктическата ѝ граница с Норвегия, разказа, че докато е бягал, граничарите са стреляли по него. Той разкри и подробности за участието си в боевете в Украйна като член на наемническата групировка.

Кой е Андрей Медведев, бил ли се е за „Вагнер“, дезертьор ли е

Норвежката полиция посочи снощи в изявление, че млад мъж на около 20 години е бил задържан за опит нелегално да пресече границата с Русия, но не назова името му. Полицейски служител от местната полиция във Финмарк отказа също да назове името на задържания.

Преминаването на границата на Норвегия с Русия е разрешено само през пропускателните пунктове, посочва Ройтерс.

Адвокатът на Медведев каза пред Ройтерс, че арестът му е плод на недоразумение.

Бивш командир от „Вагнер“: Съжалявам, че се сражавах в Украйна

„Той е бил там, за да види дали може да открие мястото, където е пресякъл границата (към Норвегия през януари). Бил е спрян, докато се е возил в такси. Изобщо не е бил близо до границата. В намеренията му изобщо не влизало да пресича границата (с Русия)“, каза адвокатът.

Когато пристигна в Норвегия Медведев каза, че иска да получи убежище, защото се страхувал за живота си, след като станал свидетел на убийства и издевателства над военнопленници в Украйна, отбелязва Ройтерс. Бягството му стана водеща новина в световните медии.

Избягал наемник от „Вагнер“ разкрива жестоки истини за частната руска военна компания

През май обаче Медведев сподели в публикуван в YouTube видеоклип, че би искал да се върне в Русия, въпреки че се страхувал за живота си, описвайки себе си „като пешка в голямата игра“, в която вече не иска да участва.

Адвокатът му каза, че бившият наемник има правото да се върне в Русия, ако иска, но, че „трябва да се случат големи промени“, за да може да се върне безопасно.

Източник: vesti.bg