Бившият шеф на Сметната палата каза защо са го отстранили

0

Поводът за отстраняването ми от поста председател на Сметната палата бяха критичните доклади на институцията, обяви пред БНТ Цветан Цветков. С решение на Конституционния съд от вчера Цветков беше възстановен на поста. Така беше отменено решението на 48-ото Народно събрание от януари т.г.

КС: Свалянето на председателя на Сметната палата е противоконституционно

Цветан Цветков определи повода за освобождаването си като „изкуствено измислен скандал“. Той допълни, че в момента не е ясно какво се случва с докладите на институцията, защото неговият наследник Горица Грънчарова-Кожарева, не е положила клетва и не е ясно дали актовете на Сметната палата са изцяло законни.

Сред първите задачи на завърналия се председател ще е да бъде проверен ходът на докладите на Сметната палата, които са препратени на прокуратурата. Сред тях е и този за състоянието на „Автомагистрали“, по който вече втора година няма никакво движение. Общо за последните шест години 37 от докладите на Сметната палата са препратени към прокуратурата заради сериозни нарушения, допълни Цветков.

Бившият шеф на Сметната палата: С освобождаването ми застрашаваме членството си в ЕС

Сред докладите, които не са получили гласност във времето, в което Цветан Цветков не беше председател на Сметната палата, е и този за „Български пощи“. В него е записано, че управлението на дружеството е неефективно, генерира загуби и не са правени инвестиции в системата за информационна сигурност, въпреки че е имало предвидени средства. Това според Цветан Цветков е и една от причините за мащабната хакерска атака срещу дружеството през май м.г.

Цветан Цветков официално трябва да се върне на поста председател на Сметната палата три дни след публикуването на решението на Конституционния съд в Държавен вестник.

ПП и ДБ дават на Конституционния съд смяната на председателя на Сметната палата

Източник: vesti.bg