Бившият шеф на ДКК: Ежедневно имаше опити за корупционен натиск

0

„Ежедневно имаше опити за корупционен натиск. Той винаги е идвал от високи нива, както и опита на ръководството да кадрува… В частен разговор от Богдан Богданов (министър на икономиката – бел. ред.) имаше опит да ми посочи кадър, който да бъде назначен в дъщерно дружество и аз елегантно посочих, че това не е моя работа. Човекът трябваше да бъде назначен в „Еко Антрацит” (дружество, което отговаря за неутрализиране на вредните последици от минния добив в страната – бел. ред.). И човекът сега е част от борда на директорите на ДКК, експертизата му е впечатляваща”.

Това заяви в предаването „На фокус” по NOVA бившият директор на „Държавна Консолидационна Компания” – Венцислав Димитров.

Шефът на ДКК: Категорично са източвани пари от „Кинтекс“

За обвинението, че в ДКК са получавани високи заплати Димитров каза: „Заплатата е функция на постигнатите резултати в държавните предприятия. Ако говорим за справедливост, това е законодателно решение. Едно правителство винаги може да промени закона”.

Повод за думите му е решението на министъра на икономиката Богдан Богданов да смени шефа на Държавната консолидационна компания (ДКК) Венцислав Димитров, която управлява държавен ресурс и активи за милиард и 300 милиона лева. Като мотив се определя липата на финансови отчети за две години назад, високите заплати и липса на прозрачност.

Димитров: ДКК вероятно е управлявана незаконно

Според Димитров е дезинформация твърдението в публичното пространство за 20 000 лева, давани на ръка за представителни разходи в дъщерното дружество „Ел Би Булгарикум”. Той обясни, че парите на изпълнителния директор са достатъчни и не е нужно да ползва служебен шофьор и бензин. Според него трябва нормативно да бъдат уредени възнагражденията в ДКК.

Източник: vesti.bg