Белият дом: „Хамас“ има команден център в болница „Ал-Шифа“ в Газа

6

П алестинските бойци разполагат с команден център в болница „Ал-Шифа“ в Газа, заявиха от Белия дом, подкрепяйки ключово оправдание на Израел за военните му действия срещу болницата.

„Хамас“ и „Ислямски джихад“ „управляват команден и контролен възел от Ал-Шифа в град Газа“, заяви пред репортери Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност, позовавайки се на източници от американското разузнаване.

„Те са складирали оръжия там и са готови да отговорят на израелска военна операция срещу този обект“.

Изявлението на САЩ идва в момент, когато се засилва натискът върху Израел заради блокадата на обширния комплекс „Ал-Шифа“, където според лекари пациентите и хората, търсещи подслон, са блокирани в ужасяващи условия.

Според оценките на ООН вътре се намират най-малко 2300 души – пациенти, персонал и разселени цивилни – които може би няма да успеят да избягат поради ожесточените боеве от обекта, където запасите са почти изчерпани.

Израел заявява, че не се цели в самата болница, но се е зарекъл да унищожи „Хамас“ в отговор на атаките от 7 октомври, при които загинаха около 1200 души, предимно цивилни, а 240 заложници бяха отведени в Газа.

Министерството на здравеопазването в управляваната от „Хамас“ Ивица Газа твърди, че в резултат на безмилостните атаки на Израел са загинали 11 320 души, също предимно цивилни, включително хиляди деца.

Съдбата на Ал-Шифа се превърна в основен акцент на продължаващата повече от пет седмици война.

Израел настоява, че трябва да защити гражданите след най-тежкото нападение в 75-годишната история на страната.

Критиците на Израел обаче посочват, че блокадата и почти безмилостната бомбардировъчна кампания са нанесли поражения на изстрадалото цивилно население в Газа.

По темата

Източник: vesti.bg