Без ток останаха много места в страната

1

Л ошото време и обилният снеговалеж доведоха до прекъсване на електрозахранването на много места у нас.

В София,

по данни на „Електрохолд“ ток няма в отделни части на районите „Витоша“, „Панчарево“, „Кремиковци“, „Лозенец“, „Нови Искър“, „Студентски“, „Банкя“. Аварийните екипи на дружеството работят за отстраняване на авариите.

В София област

  • Костинброд

Поради сериозни аварии по основната мрежа, както и скъсани многобройни жици от тежкия сняг, паднали клони и дървета, е сериозно нарушено електрозахранването на цялата територия на общината, както в града, така и в селата, посочват от общината във своята Facebook страница.

Вследствие на това помпените станции на ВиК не работят и в града и селата освен ток няма и вода вече много часове.

Не тръгвайте на път! Затворени за движение са голяма част от пътища в страната

Във Враца

десетки населени места са без електричество, но няма бедстващи хора, потвърди за NOVA областният управител Надя Донкинска.

Във Варна

От 4:40 часа тази сутрин бурният вятър и снеговалежът са предизвикали прекъсване на електроподаването в Суворово и в Аврен. От 6:30 часа без ток са Ветрино и Девня. Възникнала е авария на 20-киловолтовия захранващ далекопровод към селата Партизани, Лопушна, Медовец и Поляците, е съобщил кметът на Дългопол Георги Георгиев, допълват от областна управа. Екип на „Енергоразпределение Север“ вече работи по отстраняването й. 

За мокър сняг по четвъртокласните пътища в община Провадия и селища без ток е информирал и кметът на общината Димо Димов. 

Близо 35 см сняг натрупа в София, има над 1000 сигнала за паднали клони и дървета

Във Велико Търново

В почти всички общини има населени места без ток, засега няма информация за бедстващи хора. Изкарани са допълнителни полицейски екипи. Снежната покривка е около 30-40 см., на места достига и до 60 см., уточниха от полицията. Ситуацията е усложнена и заради десетките начупени клони и дървета.

Във Велико Търново

е  свикан общински кризисен щаб, който ще обходи целия град. През цялата нощ 17 снегорина и машини за опесъчаване не са спирали да работят – главните улици са проходими, съобщи във фейсбук профила си кметът Даниел Панов. 

Работи се по отстраняване на проблемите с електрозахранването в отделни части на града и в 20 населени места. От институциите апелират към гражданите да не излизат с автомобилите си, за да могат екипите да работят по премахване на падналите дървета и почистването на улиците. В община Велико Търново се приемат сигнали на телефони 062619102 и 0887209451.

В Добрич

По данни на дежурните в общините над 45 са населените места в област с нарушено електроподаване – предимно на територията на общините Шабла, Тервел, Крушари и Генерал Тошево, съобщават от Областната администрация. 

Оперативният дежурен в община Балчик съобщи, че в част от града няма ток, но няма сигнали от села за аварии. 

Без ток е цялата община Крушари, съобщи оперативният дежурен. При тях бурята е започнала след 3 часа сутринта. 

Оперативният дежурен в община Балчик съобщи, че в част от Белия град няма ток, но няма сигнали от села за аварии. 

Част от София без ток заради авария

В Стара Загора

Тежка зимна обстановка в цялата старозагорска област. Заради бурният вятър и обилният снеговалеж няколко населени места са откъснати от света и са без електричество.

Аварийни екипи са на терен и се опитват да възстановят електрозахранването.

Прекъсвания на електрозахранването има в много населени места в община Казанлък, а от електроразпределителното дружество работят поетапно, съобщиха от пресцентъра на местната администрация.

Проходът на Републиката е затворен заради обилен снеговалеж

В Сливен

Повече от половината села в община Сливен са без ток, съобщи Снежана Кънева, началник на отдела „Обществен ред, управление при кризи и oтбранително-мобилизационна подготовка“ в община Сливен.

Екипи на електропреносното дружество отстраняват авариите, но работата им е затруднена от силния вятър и снегонавявания.

Сред селищата без ток са Злати войвода, Ичера, Чинтулово, Горно Александрово, Раково, Зайчаре, Голямо Чочовени, Божевци, Бяла, Тополчане и др. Ток няма и в сливенския квартал „Надежда“, предприятието „Светлина“ в индустриалната зона на града.

В Разград

Заради лошите метеорологични условия без електрозахранване са част от Исперих и селата Райнино, Средоселци, Лудогорци. Без частично електроподаване е Завет и част от селата в общината. Без ток са също Лозница и Самуил. Паднали дървета са предизвикали прекъсване на електроподаването в община Цар Калоян. Ток няма и в селата в община Кубрат.

В Русе

Областният управител на Русе каза, че на много места в областта има прекъснати проводници за ниско и високо напрежение и паднали електрически стълбове. Десетки населени места са без електрозахранване. В най-тежко положение е община Ценово, там почти всички села са без ток. Големи проблеми с електрозахранването имат също общините Бяла, Борово и Две могили, а в град Борово няма ток от тази нощ. Екипите на електроразпределителното дружество работят по отстраняване на авариите. 

Към момента девет села в община Русе са без електрозахранване, а също и русенските квартали „Образцов чифлик“, „Средна кула“ и „Долапите“. В село Бъзън заради липсата на ток е прекъснато и водоподаването. 

В проходите „Шипка“ и „Хаинбоаз“ клетките на мобилните оператори, които са с резервни генератори, започват да изключват поради дълготрайната липса на електричество.

Източник: vesti.bg