Без изчервяване и заекване: Как да преодолеете несигурността в себе си

0

Н есигурността в себе си може да бъде трудна за преодоляване, но то може да бъде скрито и по този начин да се осигури равнопоставеност в отношенията с другите хора. Това разказа психологът Екатерина Бугрова, пише „Газета.ру“.

Според експерта несигурният човек на първо място издава нестабилен вид.

„Очите ни неволно започват да бягат от една страна на друга, само и само да не се издадат на събеседника. Избягването на пряк контакт е първото нещо, което издава вашата несигурност“, обяснява психологът.

Ниско самочувствие: 6 признака, че имате такова

Можете да потиснете несигурността или поне да я прикриете с усилие на волята. Така че в делови разговор или при общуване на някаква важна тема не трябва да криете ръцете си или да се опитвате да ги заемете с нещо. Ако търкате ръба на дрехите си или прехвърляте от място на място химикалката, събеседникът може да разбере, че търсите подкрепа, която нямате в себе си. Психологическият паритет в общуването може да се запази, ако се принудите да гледате спокойно събеседника в лицето и не си позволявате нервни движения.

Какво се случва в мозъка ни, когато сме несигурни

„Друг признак на несигурност е рязкото зачервяване на лицето. От вълнението кръвното налягане започва да се повишава, което може да се прояви не само по лицето, но и по тялото под формата на малки червени петна“, допълва Бугрова.

Важно е също така да не заемате затворена поза, която издава състоянието ви на събеседника. По време на разговора не трябва да кръстосвате ръце или крака, да се прегърбвате, да стискате устни или да свеждате глава.

По темата

Източник: vesti.bg