Бебе от застрашения вид червена панда стана атракция в зоопарка на Лисабон

С гъста козина, заострени уши и бели бузи и вежди, бебе от застрашения вид червена панда се превърна в новата атракция в зоопарка в Лисабон.

Пандичката се появи на бял свят преди шест месеца. Сега, следвано плътно от майка си, дългоопашатото животинче направи първите си стъпки пред посетителите на зоологическата градина, които ще бъдат помолени да помогнат в избора на името му.

След първите няколко месеца, през които се е развивало бавно, бебето панда вече е доста игриво, макар и на моменти тромаво, но се „учи бързо“, по думите на ветеринарката на зоопарка в португалската столица Рафаела Фиуза.

Тя допълва, че раждането му е „изключително събитие“, тъй като червените панди са класифицирани от Международния съюз за опазване на природата като застрашен вид.

Червената панда, наричана понякога „огнена лисица“, е растителнояден хищник, който се храни основно с бамбукови листа и обича да се крие в короните на дърветата. Животните от този вид се срещат във високопланинските гори на Хималаите, най-вече в Непал и Китай.

Търсени заради козината си, червените панди са застрашени не само от бракониерство, но и от изсичане на горите и унищожаване на естествената им среда. Понастоящем популацията им в дивата природа се оценява на по-малко от 10 000 индивида.

Източник: bntnews.bg