БАН представи изложбата "150 години от гибелта на Васил Левски. Места на памет"

Днес Българската академия на науките представи изложбата „150 години от гибелта на Васил Левски. Места на памет“. Тя е подготвена от Института за исторически изследвания и Централната библиотека на БАН и е част от Националната програма за отбелязване на годишнината от смъртта на Апостола на Свободата.

Изложбата „150 години от гибелта на Васил Левски. Места на памет“ беше открита в Централната сграда на БАН.

Акад. Юлиан Ревалски, председател на БАН: „Българската академия на науките, въпреки че е по-духовна институция, а не е революционна таи по-специално отношение към Васил Левски, защото той е свързан със създаването на българското книжовно дружество 9 години преди Освобождението на България“.

Основната идея на изложбата е да се представят основните места на памет, като Къкринското ханче и къщата-музей в родния му град, които изграждат образа на Апостола в ранните години след гибелта му.

Доц. д-р Алека Стрезова, историк: „Нашият екип реши да направи един малко по-различен прочит на темата. Подходихме по такъв начин, че да се спрем на местата на памет. Да говорим за това как се ражда паметта за Левски, как се изгражда образът на нашия национален герой такъв, какъвто го познаваме и днес“.

Сред ключовите места на памет освен Къкринското ханче и къщата-музей в родния му град, са и паметниците му в София и Карлово, както и творбите на Христо Ботев и Иван Вазов. Изложбата ще бъде отворена за посетители в следващите две седмици.

Репортер: Ерика Шаумян

снимки: Десислава Кулелиева, БНТ

Източник: bntnews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *