Байдън се срещна със семействата на американските заложници в Газа

0

П резидентът Джо Байдън се срещна с около дузина членове на семействата на американски заложници, държани от бойци на „Хамас“ в Газа – първата му лична среща с роднините, предаде АФП.

Срещата се състоя в Белия дом, съобщиха официални лица, като добавиха, че държавният секретар Антъни Блинкен също е присъствал.

По данни на администрацията на Байдън в Газа се намират около осем американски заложници.

Нетаняху: Израел и САЩ се разминават за управлението на Газа след войната

Войната в Газа избухна, след като на 7 октомври въоръжени лица на „Хамас“ нападнаха Израел, убиха около 1200 души, предимно цивилни, и взеха около 240 заложници, според израелските власти.

Израел, решен да унищожи „Хамас“ и да изведе заложниците, започна опустошителна въздушна и наземна офанзива срещу Газа.

Тя остави Газа в руини, убивайки повече от 18 600 души, предимно жени и деца според последните данни на управляваното от „Хамас“ министерство на здравеопазването, и причинявайки огромни щети на пътища, училища и болници.

Войната между Израел и “Хамас”: Рекорден брой убити журналисти и хуманитарни работници

Според израелски официални лица в Газа остават около 135 заложници.

Общото събрание на ООН подкрепи с огромно мнозинство необвързваща резолюция за прекратяване на огъня, което допълнително изолира Съединените щати, които отказаха да подкрепят призива за трайно примирие.

Администрацията на Байдън подкрепи безрезервно съюзника си Израел, заявявайки, че той има право да атакува „Хамас“.

Въпреки това, тъй като жертвите сред цивилното население в Газа се увеличават, Байдън все по-открито изразява критики към това, което той нарече „безразборни бомбардировки“.

Джо Байдън: Израел започва да губи подкрепа заради безразборните бомбардировки на Газа

Съветникът по националната сигурност на Байдън, Джейк Съливан, ще пътува до Израел на 14 декември, за да се срещне с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху. 

Източник: vesti.bg