Байдън: Путин загуби войната в Украйна

287

П резидентът на САЩ Джо Байдън заяви днес, че не смята, че войната в Украйна ще се проточи с години.

Според него руският държавен глава Владимир Путин вече е загубил, предава Си Ен Ен.

„Няма никаква възможност той да спечели войната в Украйна. Той вече загуби тази война”, каза Байдън на пресконференция с финландския президент Саули Ниинисто в Хелзинки.

Медведев: Съветът Украйна-НАТО ще приключи с изчезването на една от страните в него

Според него Кремъл няма индустриалните възможности да продължи войната с години и Путин вероятно в крайна сметка ще „реши, че не е в интерес на Русия, икономически, политически и по друг начин”.

Байдън каза, че се надява Украйна да постигне напредък в сегашната си контраофанзива, за да може да се стигне до мирни преговори.

Освен това той омаловажи опасенията, че руският президент Владимир Путин може да използва ядрени оръжия.

„Не мисля, че има някаква реална перспектива Путин да използва ядрени оръжия, въпреки че няма как човек да знае със сигурност. Не само Западът, но и Китай и останалият свят му казаха: „Не го прави”.

Среща на четири очи: Ето какво ще обсъждат Зеленски и Байдън във Вилнюс

Президентът на САЩ също така коментира перспективите пред шефа на „Вагнер” Евгений Пригожин след въоръжения му бунт.

„Какво следва? Само Бог знае”, каза Байдън и добави: „Дори не сме сигурни къде е той и дали може да се осъществи връзка с него. Ако бях на негово място, щях да внимавам какво ям, да следя менюто си. Но шегата настрана, кой знае? Аз не знам. Не мисля, че някой от нас знае със сигурност какво е бъдещето на Пригожин в Русия.”

Източник: vesti.bg