Байдън: Палестина трябва да контролира ивицата Газа и Западния бряг

4

П резидентът на САЩ Джо Байдън заяви в статия за вестник „Вашингтон пост“, че след войната между Израел и палестинското движение „Хамас“ Ивицата Газа и Западният бряг трябва да бъдат поети от Палестинската национална власт (ПНА, Държавата Палестина).

„Просто ни погледнете в очите“: Протест пред кабинета на Нетаняху

„Тъй като се стремим към мир, Газа и Западният бряг трябва да бъдат обединени под единна управленска структура, в крайна сметка под ръководството на възстановена Палестинска власт, докато всички ние работим за постигане на решение за две държави“, пише Байдън.

Обръщайки се към израелските лидери, президентът добави, че „екстремисткото насилие“ срещу палестинците на Западния бряг трябва да спре и отговорните за това трябва да бъдат подведени под отговорност. САЩ са готови да предприемат стъпки в тази посока, включително чрез налагане на визова забрана за екстремисти, които нападат цивилни граждани на Западния бряг, заяви Байдън.

Политикът подчерта, че ивицата Газа не трябва повече да се използва като платформа за тероризъм. По думите му не трябва да има насилствено изселване на жителите от анклава, реокупация, обсада, блокада и намаляване на територията. „Гласовете на палестинския народ и неговите стремежи трябва да бъдат в центъра на посткризисното управление в Газа“, добави той.

Източник: vesti.bg