Байдън: Американските сили свалиха почти всички ирански дронове и ракети

„Американските сили помогнаха за свалянето на почти всички безпилотни самолети и ракети, изстреляни от Иран към Израел“.

Това заяви Джо Байдън по време на телефонен разговор с израелския премиер Бенямин Нетаняху, предаде АФП.

Байдън добави, че ще свика колегите си лидери от групата Г-7, за да координират „единен дипломатически отговор“ на „наглото“ нападение на Иран.

„Иран – и неговите проксита, действащи от Йемен, Сирия и Ирак – предприеха безпрецедентна въздушна атака срещу военни съоръжения в Израел. Осъждам тези атаки по възможно най-категоричен начин“, каза американският президент.

Той заяви, че през последните дни е наредил на американски военни самолети и разрушители за противоракетна отбрана да се отправят към Близкия изток, тъй като вероятната иранска заплаха за ключовия съюзник на САЩ е станала ясна.

„Благодарение на тези разположения и на изключителните умения на нашите военнослужещи помогнахме на Израел да свали почти всички пристигащи безпилотни самолети и ракети“, каза държавният глава.

Байдън добави, че е разговарял с Нетаняху, за да „потвърди железния ангажимент на Америка“ към сигурността на Израел.

„Казах му, че Израел демонстрира забележителна способност да се защитава и да побеждава дори безпрецедентни атаки – изпращайки ясно послание на враговете си, че те не могат ефективно да заплашват сигурността на Израел“, каза той.

По думите му нито една американска военна единица или съоръжение не са били обект на нападение от страна на Иран.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Източник: bntnews.bg