Атанасова и Добрев напуснаха извънредното заседание на Съвета по сигурността

6

П редставителите на ГЕРБ  – председателят на парламентарната група Десислава Атанасова и председателят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев, напускаха извънредното заседание на Съвета по сигурността при премиера.

Денков свиква извънредно заседание на Съвета по сигурността към МС

„Считаме за абсолютно безпредметно нашето участие, защото всичките ни опасения, които през тези месеци изразявахме, днес за пореден път от докладите на службите се потвърдиха“, заяви Атанасова.

Стана ясно, че „Лукойл“ е имал готовност още вчера да премине към изцяло неруски петрол, но след заседанието на енергийната комисия това рязко се е променило и в момента все още се преработва в огромен процент руски петрол. Стана ясно, че има възможност за доставки извън Руската федерация и извън вида „Уралс“. За нас няма изненада и е загуба на време да продължаваме да стоим на този импровизиран Съвет по сигурността, който потвърждава всичко, което ние говорихме през последната година и половина, коментира тя. 

Пеевски: Всеки ден, в който се финансира режимът на Путин, е пагубен

Печели се на гърба на българските граждани, каза още Атанасова.

Единственото разумно е сега парламентът да вземе решение по внесения законопроект, за който повече от година и половина парламентарната група на ГЕРБ-СДС настоява. Тази дерогация, дори да не приключи в тридневен срок, какъвто е предметът на законопроекта, а в едномесечен – в края на годината, е един добър възможен вариант. Стана ясно, че Агенция „Митници“, тоест финансовото министерство, в недостатъчно голям обем е контролирало доставките на преработена продукция. Това, което излезе по медиите, че има някакви съмнителни претоварвания в открито море, се потвърди, каза още Атанасова.

„Възраждане“: Има риск от повишаване на цените, ако отпадне дерогацията

Не в тридневен срок, а още вчера „Лукойл“ са били готови да преминат към изцяло неруски нефт, с намален капацитет на работа на „Нефтохим“, който обаче е достатъчен да задоволи страната с горива. Това заяви пред журналисти Делян Добрев, председател на парламентарната Комисия по енергетика и депутат от групата на ГЕРБ-СДС.

„На срещата стана ясно, че въпреки санкционния режим и дерогацията да позволяват горива от руски произход да се продават само в страната и в Украйна, повече от 50% от произведените горива на „Лукойл“ са изнасяни из целия свят. Има десетки танкери, които са претоварвани в открито море и дори не се знае коя е крайната им дестинация. Това е нещо изключително скандално. Сигурен съм, че по тази тема разследванията ще продължат“, каза Добрев. 

ПП-ДБ ще предложи дерогацията на „Лукойл“ да отпадне на 15 март

„Ние сезирахме прокуратурата и ДАНС точно за този тип сделки, които са неразрешени заради дерогацията и санкциите“, посочи той. 

Добрев повдигна темата за това има ли синхрон между „Лукойл“ и някои от партиите в парламента. 

Виждаме, че „Лукойл“ действа според това какво гласуват тези определени партии. Ще ги кажа направо, които са. Нашето предложение в Комисията по енергетика беше отхвърлено, а за него гласуваха „против“ и „въздържал се“ от „БСП за България“ и „Възраждане“, което не е изненада, от „Продължаваме Промяната“, което също не е изненада. Изненадата е „Демократична България“. Те обикалят телевизиите и обясняват как са за премахването на дерогацията, но гласуват „против“ и „въздържал се“, смята той. 

Комисията на енергетика не прие отмяна на дерогацията на „Лукойл“

Източник: vesti.bg