Асен Василев: Поне до 15 юни трябва да работи парламентът

5

Т ова, което дискутирахме и президентът също каза, е, че поне до 15 юни трябва да работи парламентът, за да може да бъде приет бюджет. Това заяви съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев на брифинг след консултациите на ПГ на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) при държавния глава Румен Радев. 

Това са реалностите на бюджетния процес, посочи Василев.

ПП-ДБ: Няма да подкрепим първия мандат​

Макар и да няма кабинет, държавата няма как да остане без бюджет, независимо дали има или няма правителство, посочи той. Това се добавя към ключовите приоритети, които вече бяха заложени в основата на работа на Народното събрание, добави Асен Василев. 

Той посочи, че приемането на един бюджет отнема минимум четири седмици, и то ако е подготвен от политически кабинет с подкрепа в парламента, иначе – пет до шест седмици. По думите му това означава, че даже при внасяне на бюджет следващата седмица, отиваме минимум на 10-15 юни за приемането му.

„За да може това да се случи, имайки предвид, че служебният кабинет е разработил бюджетна рамка, която минава процедури на съгласуване и одобрение, в това число и през Тристранката, ще има активна работа на всички парламентарни сили с Министерство на финансите за уточняване на ключови параметри на бюджета преди той да бъде внесен, така че да може да мине сравнително бързо“, коментира Асен Василев.

След срещата при държавния глава съпредседателят на ПП Кирил Петков посочи, че това, което са си казали, е, че цяла България вече има и трябва да има общи приоритети, по които всички да работят заедно, и времето на този парламент да бъде подсигурено тези приоритети да се придвижат. Той отбеляза, че тези приоритети са свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, еврозоната и Шенген.

Едновременно с това говорихме, че внасянето на бюджет и времето, което отнема този бюджет, също трябва да бъде отделено, допълни Кирил Петков.

Той коментира, че в този парламент са показали малко по-различна политика с това, че са извели приоритетите. Ще бъдем конструктивни, но първият мандат не можем да го подкрепим, защото така сме го заявили пред нашите избиратели, каза Кирил Петков от ПГ на ПП-ДБ. Във втория мандат ние ще бъдем отговорни и този път, за разлика от миналото Народно събрание, ще предложим кабинет, заяви той. 

Източник: vesti.bg