Асен Василев от Гърция: България има уникални условия за развитие на икономиката

1

Д анъчната система в България, присъединяването на страната към еврозоната и проектите по Националния план за възстановяване и устойчивост бяха трите основни теми, по които дискутираха министърът на финансите Асен Василев и над 100 мениджъри на гръцки компании в България на среща, организирана от Гръцкия бизнес съвет, съобщиха от финансовото министерство.

Асен Василев представи проект на бюджета за 2024 година (ВИДЕО)

В срещата участваха представители на големи инвеститори в областта на металургията и металообработването, банковия сектор, циментовата промишленост и търговия с петролни продукти и други сектори, както и посланиците на Република Гърция Мариос Либеропулос и на Република Кипър Хараламбос Кафкаридис.

„Това, което има България, като условия за развитие на икономиката е уникално. Бизнесът гради гръбнака на тази среда, а държавата ви подава ръка, за да отбележим осезаем напредък“, каза министърът.

Той увери, че данъците за бизнеса няма да се повишават през следващите години, а държавата ще подпомага инвестициите чрез гаранции. „С промени в Закона за насърчаване на инвестициите ще може да се дават 100% от това, което Европа позволява като държавни помощи за капиталови инвестиции за бизнеса. Това ще форсира натрупването на физически капитал в страната“, смята министърът на финансите.

Асен Василев: Набрахме нов дълг от 2 млрд. евро, емисията беше успешна

Асен Василев подчерта, че България има една от най-ниските цени на електроенертията и добре развита енергийна инфраструктура, а приоритет за държавата е да инвестира в пътища, железопътни линии, в по-добро здравеопазване и образование, както и в човешки капитал.

„Ние в момента сме на около 20% от средното за еврозоната съотношение на капитал към работна сила. Работата на бизнеса е да помогне на нашите работници да станат по-продуктивни като осигури физически капитал и по-високо платени работни места, а работа на правителството е да осигури инфрактруктурата и човешкия капитал. Политиката ни е трудът да става по-скъп, но за сметка на това да е по-продуктивен“, обясни Василев.

Министърът на финансите подчерта, че работи активно с министъра на транспорта на Гърция и е уверен, че пътната свързаност по коридора Север-Юг от Александруполис през България и Румъния към Молдова и Украйна ще се реализира, като подчерта, че в проекта държавата ще инвестира 6 млрд. евро през следващите години.

Асен Василев: До 5 години свързваме България със Средиземно море

„Трябва да надградим железопътната свързаност, за да могат товарите да достигат по-бързо до средиземноморските пристанища“, смята министърът. Той изрази надежда да бъде завършена автомагистрала „Струма“ и ж.п. връзката през Кулата до Солун, като от българска страна средства за инфраструктура са предвидени и по НПВУ. Асен Василев съобщи, че в бюджета за 2024 г. има отделени 12 млрд. лева за капиталови разходи, от които 10 млрд. лева са за полезна инфраструктура за бизнеса.

По данни на гръцката страна, гръцките и кипърски инвестиции в България надвишават 3,2 млрд. лв. като създават повече от 55 хил. работни места, а стокообменът между двете страни възлиза на 6 млрд. евро.

Източник: vesti.bg