Асен Василев остро атакува президента Румен Радев

3

„Президентът се е изказал по повод закона за държавния бюджет с фалшива новина. Законът съдържа 109 члена и 16 преходни заключителни разпоредби. Всички те са публикувани на сайта на Народното събрание и внесени за обсъждане. Там член, с който да се продават земи от държавния поземлен фонд, няма. Така че в Бюджет 2024-а такива приходи няма предвидени“.

Това заяви на брифинг министърът на финансите Асен Василев, цитиран от NOVA.

„Аз лично съм учуден, че президентът се поддава на фалшиви новини. Другото, което президентът е казал е, че може да наложи вето върху закона за държавният бюджет. Това би било доста зле, тъй като това означава страната да влезе в 2024 г. без закон за държавен бюджет, но за съжаление, не съм учуден от това поведение на президента, имайки в предвид, че миналата година неговият служебен кабинет не предложи Закон за държавния бюджет и страната остана без бюджет седем месеца, което затрудни работата на централната власт и на общините“, подчерта Василев.

„Също така неговият служебен кабинет предложи проектобюджет с бюджетен дефицит от почти 8%“, допълни Василев, като според него тези действия са били опит да се „дерейлира членството на България в еврозоната“.

„Видя се, че спокойно можем да имаме бюджет с 3% дефицит и тази година и догодина. Изпълнението на бюджета към края на октомври е 0,8% дефицит“, отчете Василев.

Министърът коментира и таксата, която беше въведена върху транзита на газ от „Газпром“.

„Вноската е начислена към компанията. В момента те оспорват, че не трябва да я плащат, тъй като не са задължено лице по силата на закона, според тях. За да изчистим и това вървят промени към второ четене в закона за санкциите. Българското правителство има намерение да се събере напълно вноската от „Газпром“. Защо президентът защитава „Газпром“, а не данъчните постъпления в българската хазна може би е въпрос, който трябва да бъде отправен към президента“, каза Василев.

Той поясни, че след като „Газпром“ стане данъчно задължено лице, компанията ще трябва да плаща, ако иска да използва инфраструктурата за пренос на газ на българска територия, а ако откаже държавата ще си прибере парите от гаранцията от 1 милиард лева, внесена от руското дружество.

Финансовият министър отрече и „Булгартрансгаз“ да е загубило капитализация към момента.

Източник: vesti.bg