Асен Василев: Българските служби за сигурност не гарантират сигурността на страната

44

Информацията за агенти в Руската църква дойде и от партньорски служби. Това каза пред NOVA министърът на финансите и съпредседател на „Продължаваме Промяната” Асен Василев. По думите му не само ДАНС е разполагала с данните.

Петков: Отново първо чужди служби трябваше да открият поредния шпионин

„Притеснително е, че този човек е работил на територията на България 5 години и ДАНС не са го засекли”, допълни Василев. 

„Колегите от РСМ казаха, че той е вербувал македонски граждани”, припомни министърът.

Той коментира и исканата реформа в службите за сигурност у нас. 

ИТН: Разумно е решението на ГЕРБ и ДПС да не се сливат службите

„Разговорът не трябва да бъде за личности, а принципен. Истината е, че това, което аз виждам като продукт, не отговаря на никакви стандарти. Не смятам, че българските служби за сигурност всъщност гарантират сигурността на страната, твърди Василев. По думите му ремонтът на службите е изключително наложителен, защото те са неефективни.

„В момента правителството работи достатъчно добре, без да трябва да се правят някакви допълнителни уточнения”. Така финансовият министър коментира ще стане ли „сглобката” коалиция, подписвайки споразумение.

1 януари 2025 г. е новата официална целева дата за приемане на еврото в България

Страната ни поиска нова дата за влизане в еврозоната. Правителството реши това да е 1 януари 2025 г. Забавянето, според Василев, се наложило, защото „служебният кабинет не поиска доклад, за да може юни месец да се вземе решението, и извади бюджет с дефицит 6.4%.

„Това ще е датата, която сме заложили и която обсъждаме с ЕЦБ и ЕК”, потвърди ресорният министър.

По темата

Източник: vesti.bg