„Аромат на вечност“: Разкриха миризмата на египетските мумии

0

У чени са идентифицирали ароматната древна рецепта, съхранила египетска благородничка, мумифицирана около 1450 г. пр.н.е., пресъздавайки „аромата на вечността“.

Перу: Откриха мумия в хладилната чанта на куриер

Напредъкът в технологиите за химичен анализ позволи на експертите да открият отделни вещества в остатъците от балсама от някога запечатаните буркани, в които са се съхранявали мумифицираните органи.

В Древен Египет мумифицирането е било висша форма на изкуство за запазване на скъпите покойници в продължение на близо 4000 години, част от сложните погребални практики, за които знаем благодарение на артефактите. Въпреки че, древноегипетските текстове са очарователни, има малко писмени източници, които се занимават с този свещен процес.

„Ароматът на вечността“ е част от процеса на мумифициране“, отбелязва археологът Барбара Хубер от германския Институт по геоантропология „Макс Планк“. „Благовонието олицетворява богатото културно, историческо и духовно значение на древноегипетските погребални практики“, посочва Хубер. 

Елитният статут на благородничката е очевиден от титлата ѝ „украшение на царя“. Нейните органи се съхраняват в специални балсами, разпределени в четири отделни буркана, посочва изданието Science Alert.

Наречена Senetnay, древната фигура представлява загадка, която чака да бъде разгадана, откакто бурканите са открити през 1900 г.

Хубер и колегите му използват комбинация от газова хроматография и масспектрометрия, за да изследват шест проби от балсама от два от бурканите, в които някога са се съхранявали белите дробове и черният дроб на Senetnay. Данните от проучването сочат, че течността, в която са били съхранявани органите на благородничката са с по-сложен състав от тези, използвани за други мумии от същия период.

Според Хубер пчелен восък, растителни масла, богати животински мазнини, битум и смоли, получени от иглолистни дървета, са тайните на добре запазената мумия. Те откриват и кумарин – съединение от растителен произход, което придава на сместа възхитителен аромат, подобен на ванилия.

„Предишни анализи показват, че древноегипетските балсами за мумифициране са съдържали ограничен набор от съставки, като с течение на времето компонентите са ставали все по-сложни“, пишат авторите.

Екипът открива и разнообразие в съотношенията на веществата във всеки буркан, в който са се съхранявали органите на Senetnay. Много от съставките в балсамите на Senetnay са изисквали транспортиране от екзотични места извън Египет, заключват авторите на изследването. 

„Откритите съставки разкриват повече информация за сложните процеси по мумифициране“, казва египтологът Кристиан Льобен от музея „Аугуст Кестнер“ в Германия.

Виртуална разходка из изгубените съкровища на Египет

По темата

Източник: vesti.bg