Арести на ислямисти в Германия за готвен атентат

6

Т рима души бяха задържани днес във връзка с информация за заплаха за нападение срещу Кьолнската катедрала по време на празниците, съобщиха германските власти, цитирани от Асошиейтед прес.

Днешните арести бяха извършени само няколко дни след като 30-годишен таджик беше задържан във връзка с предполагаем заговор на ислямистки екстремисти за нападение срещу световноизвестната катедрала.

Заради възможно нападение: Полицията в Германия претърси Кьолнската катедрала

Заподозрените бяха задържани в Дуисбург, Херне и Дюрен в провинция Северен Рейн-Вестфалия. Били са претърсени и апартаментите им в тези градове. Не бяха съобщени подробности за самоличността им.

Според началника на полицията в Кьолн Йоханес Херманс се предполага, че всичките задържани заподозрени – включително таджикът, който беше арестуван миналата седмица – принадлежат към по-голяма мрежа, включваща хора в цяла Германия и в други европейски държави, съобщи германската информационна агенция ДПА.

Предполага се, че нападението е трябвало да бъде извършено с автомобил.

Министърът на вътрешните работи на провинция Северен Рейн-Вестфалия Херберт Ройл нарече задържането „успех, за който бих искал да благодаря на разследващите“. Ислямистките екстремисти винаги са били активни, но в момента са по-активни от обичайното, заяви Ройл. „Полицията винаги се опитва да бъде няколко крачки напред“, добави той.

Малко преди Коледа полицията е получила информация за планирано нападение на бойци срещу Кьолнската катедрала. Нападението е трябвало да бъде извършено в навечерието на Нова година.

От седмица световноизвестната катедрала в града е под засилена охрана и тя е затворена за туристи от Бъдни вечер.

Обикновено през последната седмица на годината катедралата се посещава от повече от 100 000 туристи. През последните дни в сградата за литургията можеха да влизат само поклонници, но те трябваше да преминат през щателни проверки за сигурност, включващи полицейски кучета.

Тази вечер около катедралата дежурят около 1000 полицаи.

Източник: vesti.bg