Апокалипсисът в Либия: Броят на загиналите достигна 11 300

5

К атастрофалните наводнения, причинени преди седмица в Либия от бурята „Даниел“, са отнели живота на най-малко 11 300 души в района на Дерна, Източна Либия, заявиха от ООН, цитирани от Франс прес.

Около 10 100 души все още са в неизвестност в Дерна, посочи Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси.

На други места в Източна Либия бедствието отне живота на 170 души, отбелязва същата служба.

Стотици тела на загинали от наводненията в Либия изплуваха на плаж в Дерна

Либийските власти започнаха разследване на срутването на стените на два язовира, което причини опустошително наводнение в крайбрежния град Дерна, докато спасителните екипи продължават да издирват тела на жертви.

Източник: БТА

Проливните дъждове, предизвикани от средиземноморската буря „Даниел“, причиниха смъртоносни наводнения в източната част на Либия миналия уикенд. Поройните дъждове препълниха два язовира, чиито стени рухнаха. Водна стена с височина няколко метра помете центъра на Дерна, разруши цели квартали и отнесе хора в морето.

Издирвачите продължават да копаят в калта и разрушените сгради, търсейки тела и евентуални оцелели.

„Знаехме предварително“: Десетилетие на безредици остави Либия неподготвена за апокалиптичната буря

Властите и групите за помощ изразяват загриженост за разпространението на болести, предавани по воден път, и за възможното преместване от водната стихия на взривни вещества, каквито в Либия има много в резулат на продължаващия повече от десет години конфликт.

Източник: БТА

Главният прокурор на Либия Ал-Седик Ал-Сур заяви, че прокурорите ще разследват срутването на двата язовира, които са построени през 70-те години на миналия век, както и разпределението на средствата за поддръжка. Той заяви, че прокурорите ще разследват местните власти в града, както и предишните правителства.

„Язовир на смъртта“: Оцелелите в Либия са имали само няколко минути, за да се спасят от огромната приливната вълна

АП задава въпроса как може да се проведе едно такова разследване в  Либия, която изпадна в хаос след подкрепяното от НАТО въстание, свалило дългогодишния диктатор Муамар Кадафи през 2011 г.

Оттогава Либия беше разделена между съперничещи си администрации – едната на изток, другата на запад – всяка от които беше подкрепяна от мощни милиции и международни покровители.

Източник: vesti.bg