Антъни Блинкен обсъди с Илхам Алиев въпроса за Нагорни Карабах

Американският държавен секретар Антъни Блинкен отново разговаря с президента на Азербайзжан Илхам Алиев относно Нагорни Карабах. Алиев е заявил пред Блинкен, че няма да има по-нататъшни военни действия и Вашингтон е подчертал, че очаква той да се придържа към това.

Блинкен е подчертал пред Алиев, че е спешно необходимо да няма повече вражески действия, да се осигури безусловна защита и свобода на движение на цивилните и да се гарантира безпрепятствен хуманитарен достъп до Нагорни Карабах“, заяви говорителят на Държавния департамент Матю Милър.

Същевременно съветникът по външнополитическите въпроси на Алиев заяви днес, че Азербайджан няма намерение да предприема военни действия за създаване на сухопътен коридор до Южна Армения, предаде Ройтерс. Армения се опасява, че Баку може да използва сила, за да създаде коридор през Армения до азербайджанския ексклав Нахичеван.

Но Хикмет Хаджиев, външнополитическият съветник на Алиев заяви днес, че Баку само иска да създаде транспортна връзка до Нахичеван през Армения, която ще е от полза за двете страни и за региона в по-широк смисъл.

„Азербайджан няма никакви военни цели относно суверенната територия на Република Армения, това е напълно извън дневния ред на Азербайджан“, каза съветникът.

„Нашето предложение към Армения е да се изгради свързаност, транспортни връзки, по един много мирен начин“, допълни той в Брюксел след края на разговорите му с американския му колега Армен Григорян, на които домакин беше ЕС. В разговорите участваха и европейски представители.

Вчера Алиев проведе среща с турския президент Ердоган, на която той намекна за възможността за създаване на подобен сухопътен коридор, който ще даде също така и на Азерайбджан директна връзка до близкия му съюзник Турция.

На срещата в Брюксел представители на двете страни обсъждаха евентуална среща на Алиев с премиера на Армения Никол Пашинян по време на европейската среща на върха в Гранада на 5 октомври. След срещата днес ЕС заяви, че вярва, че евентуалната среща на двамата лидери в Гранада може да бъде използвана двете страни да повторят публично техните ангажименти за взаимно зачитане на териториалната цялост и суверенитет.

Арменското правителство засега не е коментирало нищо за днешните разговори в Брюксел.

Източник: bntnews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *