Американският посланик:Така плашат хората в България

7

С АЩ не участват в избора на управляващи в България, отговорност на българите е да избират, кой да бъде в управлението и кой да ги управлява, коментира пред БНТ американският посланик в София Н.Пр. Кенет Мертен.

„Това, което ние като посланици правим, е да се застъпваме за политиките, които САЩ подкрепят. В Европа подкрепяме нашите съюзници, трансатлантическата ориентация на нашите приятели и съюзници. Но не участваме в избора на управляващи. Не осъществяваме контрол върху избора на когото и да било. Не се занимаваме с такива неща. Твърдо вярваме, че това е избор – в конкретния случай – на българския народ. Затова се провеждат избори, затова хората гласуват. Отговорност на българите е да избират кои да са техните лидери и кои да са в управлението. Ние сме готови да работим с тези, които българите изберат“, каза Мертен.

Американският посланик: Не сме обсъждали имена

„Лидерът на „Възраждане“ очевидно е човек, който обича страната си и е много ревностен. Но трябва да кажа, че те разбират и обясняват нашето или моето влияние напълно погрешно. Не се занимаваме с такива неща, за които ни обвиняват. Ние защитаваме позиции. Така е във всяка страна. Това правят дипломатите: застъпват се за позициите на своето правителство“, подчерта Мертен.

Той определи като фалшива информация, че български войници ще бъдат изпращани в Украйна.

„Чета за това в медиите. Според мен е фалшива информация. Разпространява се, за да плаши хората – не само в България, но и другаде. Според мен просто не е вярно. Не смятам, че изпращането на войници в Украйна е в дневния ред на когото и да било“, посочи Мертен.

Денков пред посланици от ЕС и САЩ: Работим за политическа стабилност

„Високо ценим всичко, което българското правителство направи в подкрепа на Украйна през последната година и половина. Също така оценяваме подхода на настоящето правителство, който можем да определим като по-решителен. Високо оценяваме това, което кабинетът обяви, че ще прави за Украйна. Мога спокойно да заявя, че сме много удовлетворени от ролята, която България играе“, заяви Мертен.

„Всеки посланик, където и да е, има за висш приоритет грижата за благоденствието на американските граждани и бизнес. Това е на първо място за всеки посланик. За България по-конкретно, искаме да видим допълнителен обмен на хора, т.е. повече туристи, но и повече бизнес обмен. Бизнесмени от САЩ да идват тук, както и български бизнесмени да обмислят инвестиции в САЩ. Това ще е полезно и за двете страни. Ще подкрепяме колкото е възможно усилията на България за по-силна интеграция в европейските структури. Готови сме да работим съвместно за модернизация на въоръжените сили. И приветстваме подкрепата на България за Украйна“, поясни Мертен.

Той посочи, че САЩ нямат проблем с Русия по принцип, а с настоящата руска власт:

„Властта в Русия предприе стъпки, които остро осъждаме и считаме за опасни за всички хора, по целия свят“.

„Санкциите по закона „Магнитски“ са последствие от законодателен акт, приет от нашия Конгрес. Имат световен обхват, не са фокусирани конкретно върху България или Европа“, добави Мертен.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *