"Ако Украйна не победи, би било лошо за Европа"

2

А ко Украйна не нанесе поражение на Русия, това ще завърши зле за Европа, заяви снощи в Давос литовският външен министър Габриелюс Ландсбергис, цитиран от Франс прес.

Лавров: САЩ управляваха света 500 години

Ръководителят на дипломацията на балтийската държава направи това изявление в кулоарите на Световния икономически форум в Давос, където войната в Украйна е водеща тема. Украинският президент Володимир Зеленски присъства лично за първи път от близо две години насам на срещата, опитвайки се да получи по-голяма подкрепа. 

Ландсбергис заяви, че Европа „не е успяла да осъзнае реалността“, че това, което се случва в Украйна, е „войната на Европа“. Външният министър призова континента да направи повече, за да се подготви за евентуална бъдеща руска агресия срещу други европейски държави. 

„Няма сценарий, при който, ако Украйна не победи, това да завърши добре за Европа“, предупреди литовският министър, предупреждавайки, че „е възможно Русия да не бъде спряна в Украйна“. 

Един от начините Европа да направи повече, за да се защити, би бил да направи „съвместни покупки, бихме могли да си набавим нещата, от които се нуждаем, за да защитим Европа“, добави външният министър.

 „Някои от нас може да са си мислили, че е работа на някой друг да го направи или да се справи с тежките задачи. Но това е войната на Европа“, подчерта Ландсбергис.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *