Азербайджан задържа милиардера Рубен Варданян

1

Д ържавната гранична служба (ДГС) на Азербайджан съобщи, че е задържала милиардера Рубен Варданян, бивш руски гражданин от арменски произход, който беше министър-председател във фактическото правителство на сепаратисткия регион Нагорни Карабах по-малко от четири месеца, преди да бъде освободен от поста през февруари, съобщи „Свободна Европа“.

Според ДГС Варданян е бил задържан, докато е бягал от Нагорни Карабах, който сега е под пълния контрол на Азербайджан, към Армения през Лачинския коридор. След съобщението Варданян е бил прехвърлен в Баку, се казва в изявлението, цитирано от БГНЕС.

В Нагорни Карабах са загинали 192-ма азербайджански войници

Съпругата на милиардера, Вероника Зонабенд, е потвърдила задържането на съпруга си.

Когато Варданян беше отстранен от поста министър-председател на Нагорни Карабах през февруари. Медиите в Армения съобщиха, че Азербайджан е поставил отстраняването като едно от условията си за постигане на мирно споразумение по време на преговорите между Баку и Ереван за бъдещето на доминирания от етнически арменци регион, който се намира изцяло в границите на Азербайджан.

42 500 бежанци от Нагорни Карабах са се преселили в Армения

Варданян публично се отказа от руското си гражданство през септември 2022 г. и заяви, че е взел решението да се премести в Нагорни Карабах с разбирането за всички рискове, с които може да се сблъска.

Тогава той заяви, че след армено-азербайджанската война за Нагорни Карабах през 2020 г., в резултат на която Баку си възвърна контрола върху големи части от спорния регион и седем съседни области, „арменците по целия свят трябва да бъдат заедно с Нагорни Карабах”.

Нагорни Карабах, който заедно със седемте съседни области е бил под контрола на арменските сепаратисти в продължение на почти три десетилетия преди войната през 2020 г., е международно признат като част от Азербайджан.

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

-->

Източник: vesti.bg