Австралия ще бъде домакин на следващото световно първенство по ръгби

Световното първенство по ръгби ще има нов формат от следващото си издание, като през 2027-а година вече 24 тима ще се борят за трофея „Уилям Уеб Елис“, обявиха от Международната ръгби федерация по-рано днес.

Освен това стана ясно, че домакин на следващия Мондиал ще бъде Австралия, която съвместно с Нова Зеландия организира първия шампионат на планетата през 1987-а година, а за последно беше арена на сблъсъците между най-добрите ръгби отбори в света през 2003-а.

По време на следващото световно първенство 24-те участници ще бъдат разделени в шест групи по четири отбора преди осминафиналите, като срокът за провеждането на състезанието ще бъде съкратен до шест седмици.

А кой ще бъде коронясан за световен шампион по ръгби през 2023-а година разберете в тази събота (28 октомври) от 21:30 ч. по БНТ 3, когато започва студиото ни преди финалния сблъсък между отборите на Нова Зеландия и Южна Африка!

В същото време от международната федерация анонсираха създаването на нов турнир, който от 2026-а година ще събира десетте най-добри света (Франция, Англия, Република Ирландия, Шотландия, Уелс, Италия, Нова Зеландия, Република Южна Африка, Австралия и Аржентина) и два други поканени през юли и ноември, като надпреварата трябва да замени сегашните турнета.

От 2030-а година ще бъде създадена и втора дивизия, която ще се състои също от 12 отбора. Мачовете ще се провеждат през юли в Южното полукълбо и през ноември в Северното полукълбо, като финалът също ще е през ноември.

Последвайте нашия канал „Спорт по БНТ“ във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Източник: bntnews.bg